Amenajari copiiAmenajari interioareBucatarieDormitorLiving

Relația dintre covoare și încălzirea în pardoseală

Covor Magic Myus de la Startdecor
Distribuie articolul

Cu toții știm faptul că adăugarea unui covor deasupra unei podele vine cu un strat suplimentar de confort într-o încăpere.

Deși mochetele nu sunt recomandate pentru încălzirea prin pardoseală, este cu siguranță în regulă să adaugi un covor deasupra gresiei sau a parchetului. Înainte să achiziționezi însă un covor pentru pardoseala încălzită, trebuie să ții cont de unele elemente pe care urmează să le găsești enumerate mai jos.

Ar trebui să utilizez covoare recomandate pentru încălzirea în pardoseală?

Vestea bună este următoarea: adăugarea unui covor deasupra unei podele încălzite limitează foarte puțin cantitatea de căldură care trece de la podea spre cameră. Totuși, gândește-te la asta ca la adăugarea unui strat suplimentar menit să izoleze într-un fel trecerea căldurii. Motiv pentru care, cel mai bine este să alegi materialul și grosimea potrivite pentru covor.

În plus, dacă nu folosești un tip potrivit de covor pentru încălzirea în pardoseală, acesta din urmă poate afecta o pardoseală mai sensibilă. Cu alte cuvinte, trebuie să ții cont de tipul de finisaj al pardoselii, asta deoarece anumite pardoseli încălzite, dar puține la număr, ar putea fi afectate de covoare.

Poate provoca daune folosirea covoarelor cu sisteme de încălzire prin pardoseală?

Există pardoseli, precum lemnul prelucrat, care au o limită de temperatură maximă. Adăugarea unui covor pe o pardoseală din lemn încălzită riscă să depășească această limită de temperatură, ceea ar putea cauza doar daune. Un covor gros, cu o rezistență termică ridicată deasupra unei podele din lemn riscă să provoace o punte de căldură. Lemnul riscă să se deformeze, podeaua se poate ridica în cazul în care covorul ridică temperatura și mai tare.

O pardoseală din lemn prelucrat poate costa deseori mai mult decât plăcile laminate sau plăcile de vinil și se transformă rapid în frustrare dacă se deteriorează în mod accidental. Înainte de achiziție trebuie să verifici instrucțiunile de instalare ale finisajului pardoselii, ar trebui să se specifice o temperatură maximă de încălzire.

Care sunt covoarele recomandate pentru încălzirea în pardoseală?

Dacă vrei să te bucuri de covoare într-o încăpere cu încălzire prin pardoseală, cele mai potrivite sunt covoarele care nu blochează căldura radiantă de la sistemul tău de încălzire.

Cu încălzirea în pardoseală căldura se degajă uniform, de jos în sus, pentru a încălzi spațiul și oamenii dintr-o încăpere. Drept urmare trebuie să alegi un covor care să îi permită sistemului să își facă treaba. Trebuie să iei în considerare:

  • Grosimea covorului

Covoarele groase nu fac decât să capteze căldura și să izoleze mai degrabă decât să permită eliberarea sa în cameră, ceea ce nu face decât să reducă eficiența sistemului în mod semnificativ. Așadar, optați pentru covoare subțiri!

  • Materialul

Cele mai potrivite covoare pentru încălzirea în pardoseală sunt cele din materiale naturale precum lâna, cel mai rezistent material la căldură, de altfel!

Alege un covor de lână, care să nu acopere tot spațiul de pe podea și să nu izoleze căldura furnizată de sistem.

Lasă un comentariu

9 + 1 =