Lâna este utilizată pe scară largă, de mii de ani, în mai multe domenii ale vieții. Acesta a devenit de-a lungul anilor unul din cele mai folosite materiale care ne înconjoară. Este destul de greu să enumerăm tot ce este realizat din lână în ziua de azi.
Lâna este folosită de foarte mulți ani, în mod deosebit, la confecționarea hainelor, sau pentru productia de covoare, fiind foarte apreciată pentru căldura și autenticitatea sa. De la originile sale care sunt legate de Asia până la utilizarea sa după revoluția industrială, a suferit multe evoluții. În zilele noastre este văzută ca un material natural esențial pentru protecție împotriva frigului. În acest articol, îți prezentăm în detaliu originile lânii, istoria acesteia, dar și utilizarea pe care o are astăzi.
Originea lânii
Lâna este o fibră de origine animală care provine din tunderea anumitor specii de animale (oi, capre, lame etc.) și care este folosită apoi la confecţionarea hainelor. Calitatea sa depinde deci nu numai de animalul în cauză, ci și de mediul în care evoluează. Lâna de oaie este cea mai răspândită în întreaga lume, deoarece blana de la acest animal oferă cantități mari de lână ideală pentru utilizarea în textile. Odată tunsă, lâna este recuperată, sortată și apoi îi sunt îndepărtate impuritățile. Lâna este trimisă la fabrică înainte de a fi spălată. Aceste fibre spălate vor fi ulterior pieptănate și transformate în fire de lână. Vopsirea este ultimul pas al procesului pentru a da culoare firelor de lână.
Lâna – o poveste care datează din timpuri preistorice
Istoria lânii datează de la -10.000 î.Hr. în Asia Mică, unde oile erau folosite pentru hrană, îmbrăcăminte și adăpost. Se folosește apoi în anul 2500 î.Hr. unde apar primele războaie, cu scopul de a produce țesături extrem de fine. Mobilitatea oilor a permis perșilor, grecilor și romanilor să introducă acest animal în toată Europa. De asemenea, trebuie să știi că lâna a fost principala materie primă folosită împreună cu inul și pielea pentru confecționarea hainelor. Odată cu dezvoltarea schimburilor comerciale în perioada medievală, tehnicile de țesut s-au perfecționat în tandem cu, în special, introducerea mecanizării în producția de țesături prin moara de apă. Abia în secolul al XIII-lea comerțul cu lână a devenit motorul economic al Olandei și al Italiei Centrale. Medicii și alți bancheri importanți din Florența și-au construit moștenirea și sistemul lor bancar pe industria textilă pe bază de lână.
La ce folosim lâna în zilele noastre?
Lâna este încă folosită în prezent pentru a “lupta” împotriva frigului și se găsește în diferite tipuri de haine. Lâna mohair este obținută din părul de capră Angora din Asia Mică, lâna de alpaca este o lână rară care este foarte apreciată pentru calitatea sa. Este într-adevăr caldă, luxoasă, moale și foarte fină. Lâna merinos este fină și confortabilă, chiar și pentru pielea cea mai sensibilă. Aceste tipuri de lână sunt acum căutate de mulți pasionați de tricotat care doresc să creeze creații originale și estetice. În plus, covoarele din lână sunt cele mai populare tipuri de covoare pe care le găsim în locuințe, indiferent de stilul de amenajare ales.
Lasă un comentariu